Image Alt

Oogsttuinderijen Kas en Land

Iedere week met een fietstas vol verse groente naar huis. Biologisch en in Haarlem geteeld. Je ziet de gewassen met je eigen ogen groeien, dus je weet precies waar het vandaan komt en hoe het geteeld is.

Het is ook gewoon heel leuk om zelf te oogsten. Voor sommigen een wekelijks (gezins)uitje. Voor anderen een oase van rust tussen alle drukte door.

Kas en Land

Wij Telen Groente heeft twee tuinderijen: het Land tussen Ramplaankwartier en Leidsebuurt, en de Kas in de Haarlemmer Kweektuin in Haarlem Noord. De oogst voor deelnemers in de Kas wordt aangevuld met groente vanuit het Land, en andersom. Zodat je op beide locaties een gevarieerd aanbod hebt.

Hoe werkt het in de praktijk
Je koopt een oogstaandeel voor een jaar, en in ruil daarvoor kom je gedurende het seizoen wekelijks oogsten. Je oogst ongeveer vier tot vijf groenten per week. In de lente is dat meestal wat minder, maar in de zomer en herfst is dat geregeld meer. Soms zijn er zelfs wel zeven tot acht verschillende groenten.

Het verschilt per jaar wanneer het seizoen begint en wanneer het seizoen eindigt. Dit is immers weersafhankelijk. De Kas begint meestal in maart en het Land in mei/juni. Het einde van het seizoen is eind oktober of soms in november.

Iedere week bepalen de tuinders welke groente klaar is om geoogst te worden. Je krijgt daar een mail over: ‘het oogstbericht’. Je kan één keer per week komen oogsten, je mag zelf bepalen op welke oogsttijd je komt, dat hoeft niet iedere week dezelfde dag te zijn. Je oogst zelf, dus neem je eigen schaar, mesje en tassen/zakjes mee.
Bij de ingang is er altijd een vrijwilliger of tuinder, die je instructie geeft hoe je het beste kan oogsten. En aan wie je vragen kunt stellen.
Er staat een bord met de hoeveelheden per oogstaandeel.
Als je een keer niet kunt of op vakantie bent, kun je iemand in jouw plaats laten oogsten.

Als oogstdeelnemer is het mogelijk om onder leiding van de tuinder mee te werken. Iedereen, van jong tot oud, is welkom.